top of page

Hooggevoelige kinderen leren anders...

We leven in een tijd van "meten is weten" daar ontkomen ook kinderen op een basisschool niet aan. Komende weken staan de Cito toetsen weer op het programma. Veel gevoelige kinderen hebben moeite met testen en toetsen. De 2 meest gehoorde problemen;


Er komt niet uit wat er in zit;

De resultaten vallen voortdurend lager uit dan verwacht. Een kind kent thuis de topografie voor 100%, maar heeft op het proefwerk ineens de helft fout. Of een kind weet thuis en in de klas heel veel, maar dat is niet terug te zien in de resultaten.


Het kind laat wisselende resultaten zien;

Het kind wisselt goede scores af met minder goede, heeft de ene keer voor begrijpend lezen een II en een andere keer een V.


Gevoeligheid kan een oorzaak zijn, maar ook beelddenken.


Veel nadenken;

Gevoeligheid kenmerkt zich door reflectief gedrag. Het kind denkt te veel na voordat hij iets doet. Waar de meeste andere kinderen "gewoon doen en wel zien" denkt een gevoelig kind vooraf uitvoerig na over wat er allemaal kan gebeuren. Het vele denken zet dan een rem op het doen. Het kind is al moe voordat het begonnen is.


Afgeleid door indrukken;

Het gevoelige kind begint vaak al wat gespannen aan een toets en is daardoor extra ontvankelijk voor indrukken. Geluiden kunnen afleiden en de concentratie verstoren, maar ook een te warme of koude omgeving, geuren of een onbekende plek.


Perfectionisme en faalangst;

Gevoelige kinderen willen het graag goed doen. Nog niet eens zozeer voor zichzelf , maar ze willen een goede indruk maken op hun ouders en of leerkracht. Dat maakt de druk om te presteren hoog.


Beelddenken;

Veel gevoelige kinderen zijn beelddenkers. Zij denken en leren vanuit de context. Hun leerstijl is visueel en / of kinesthetisch. Ze leren door te kijken en / of te ervaren. Het schoolsysteem is met name auditief ingesteld, wat soms uitdagingen kan geven bij deze kinderen.

Wat kan je doen in deze periode;

- Extra aandacht geven aan ontspanning en beweging

- Spreek de dag samen door

- Wees gul met waardering en zuinig met kritiek

- Heb vertrouwen in je kind

- Leer je kind relativeren

(bron Gevoeligheid in de klas van Gerarda van der Veen, LIHSK)

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page