top of page

Rode draakjes - o zo boos...

Bijgewerkt op: 9 jul. 2020

Waarom gevoelige kinderen toch zo boos kunnen worden...


Is het vuur of de wilskracht herkenbaar voor je? En de intense spijt nadat je kind boos is geweest? Aan de ene kant zo wilskrachtig en aan de andere kant zo gevoelig?


Deze wilskrachtige kinderen weten precies wat ze willen, zijn nieuwsgierig en onderzoekend, zitten boordevol ideeën en energie en zoeken volop prikkels op, omdat ze dan van alles beleven. Maar oh wee als het niet gaat zoals ze willen, dan krijg je te maken met de andere kant van hun sterke wilskracht. Kont tegen de krib gooien, tegenwerken (daar zijn ze zeer vindingrijk in) en flink driftig worden.


Maar waarom worden ze zo boos en gaan ze niet huilen als ze zo gespannen raken? Vaak zetten deze kinderen hun wilskracht voorop, ten koste van hun gevoelige kant. Maar ondertussen raakt de gevoelige kant wel degelijk overprikkeld en overstuur.


Dus achter dat boze, agressieve gedrag schuilt een overprikkeld kind. Nou reageren mensen meestal anders op een kind dat huilt, dan op een kind dat vuur spuwt. Dat wordt sneller terecht gewezen of boos en streng toegesproken. Als je dan boos wordt, loopt de spanning alleen nog maar meer op. En hoe meer spanning, hoe meer vuur.


Pas later beseft je kind wat er gebeurd is en krijg je de gevoelige kant te zien, die spijt heeft en schaamte voelt. Vaak zitten er onder de oppervlakte ook allerlei gevoelens die kunnen leiden tot boosheid (frustratie, teleurstelling, verwachting etc).


Wanneer je deze 2 kanten in je kind herkent, zal je wellicht behoefte hebben aan praktische tips om je kind beter te begrijpen en te kijken wat je kind nodig heeft. Voel je altijd welkom, om contact met me op te nemen.





21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page